Novosti

Kako izabrati barkod čitač?

Za očitavanje podataka iz barkoda potrebni su nam barkod čitači. Rezultati čitanja su precizno i tačno očitani podaci? Ako odaberete čitač barkoda u poslovne svrhe, morate proučiti ne samo tehnologiju koju barkod čitač koristi za čitanje, već i kako će ta tehnologija služiti vašem poslovanju.

Pogledajmo bliže kako suziti izbor i olakšati odluku o barkod čitaču koji zadovoljava vaše specifične potrebe.

Šta je barkod čitač?

Barkod čitač funkcioniše kao i svaki drugi ulazni uređaj i šalje podatke na vaš računar putem kabla ili žice. Većina novijih skenera upotrebljava USB vezu za brzo i  jednostavno povezivanje i prenos podataka. Cene barkod čitača se mogu kretati od manje od pedeset do nekoliko hiljada eura, zavisno o upotrebi i tehnologiji barkod čitača. Ako želite odabrati pravi barkod čitač, važno je zapamtiti da postoje dve različite vrste optike ili barkod tehnologije koja može očitati 2 vrste barkoda.

1D ili 2D barkod

Barkod čitač koji ste odabrali mora zadovoljiti potrebe očitavanja barkoda. Koje vrste barkodova trebate očitavati? Obično ih se deli u dve kategorije - 1D ili linearni barkod (poput tradicionalnog EAN-13 koda) ili 2D barkod koji može sadržavati znatno veće količine podataka, i uključuju poznate barkodove kao što su QR ili Data Matrix barkodovi. Za 2D barkodove potreban je barkod čitač temeljen na „imager“ tehnologiji, dok se 1D kodovi mogu očitavati sa imager-om ili laserskim barkod čitačem. Ako najčešće očitavate EAN-13 barkodove, laserski barkod čitač ili linearni barkod čitač biće dovoljan. Ako većinom očitavate 2D kodove ili ih planirate očitavati u budućnosti, trebaće vam „imager“ tehnologija.

Tehnologija

Laserski barkod čitač idealan je za upravljanje zalihama ili za očitavanje barkoda teško dostupnih proizvoda na visokim policama u skladištima. U istoriji je lasersko očitavanje barkoda bilo bolje od „imager“ tehnologije, ali najnovija „imager“ tehnologija znatno je smanjila tu prednost. 2D "imageri" imaju izvrsne mogućnosti višesmernog očitavanja, što ove uređaje čini boljima za očitavanje pod različitim uglovima (operacije skladištenja i operacije skupljanja / pakiranja). Zebrini skeneri "produženog dometa" takođe se odlučno bore sa većim udaljenostima, npr. pri čitanju oznaka pozicija na visokoregalnim skladištima.

Žični ili bežični barkod čitači

Zavisno o vrsti povezivanja, čitači mogu biti žični ili bežični. Žični barkod čitači pogodni su za trgovine i rad uz pultove, a bežični čitači najbolji su za upotrebu u skladištu ili uz proizvodne linije gde kabl može ograničiti kretanje. Za očitavanje teških i velikih predmeta koji se teško prenose bežični barkod čitači su najbolji izbor.

Upotreba

Laserski čitači barkoda vrlo su pogodni za čitanje u stacionarnim okruženjima i zbog mogućnosti očitavanja na daljinu, npr. u skladištima i proizvodnim pogonima. Međutim, ako se koriste u otežanim uslovima, na otvorenom, u vrlo vrućim ili vrlo hladnim uslovima, „imager“ barkod čitač čest je izbor radi bolje izdržljivosti i trajnosti. Za teške radne uslove, Zebra nudi barkod čitače iz serije 3600. Imaju zaštitu od prašine i vlage u skladištu ili na otvorenom. Oni su robusniji u usporedbi s klasičnima koji su uopšteno namenjeni upotrebi u trgovini, ali su istovremeno i u višem cenovnom rangu.

Blizina ili udaljenost – koliko blizu ćete očitavati?

Takođe ćete morati odlučiti na kojoj udaljenosti želite očitavati barkodove. Barkod čitači imaju ograničenu udaljenost očitanja u odnosu na ugrađenu optiku. To se može kretati od nekoliko centimetara do nekoliko metara za barkod čitače dugog dometa. Istovremeno ćete morati uzeti u obzir nekoliko činjenica koji će utcati na očitavanje - udaljenost čitanja, vrstu simbologije ili vrstu barkoda i veličinu barkoda kako bi se donela najoptimalnija odluka.

Pitajte stručnjaka

Imate pitanja ili trebate savet? Javite nam se, želimo pomoći.

Postavite pitanje

Pitajte stručnjaka

Imate pitanja ili trebate savet? Javite nam se, želimo pomoći.

Postavite pitanje

Politika kolačića

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcisati i da bismo unapredili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvatam sve Ok!